Busbrug Zwolle

De nieuwe busbrug in Zwolle heet de ‘Schuttebusbrug’, vernoemd naar Schutte Tours, de grondlegger van het Zwolse busvervoer. Tijdens het Busbrug Festival op 9 februari 2019 is de nieuwe naam feestelijk onthuld. Op dit Busbrugfestival waren 15.000 bezoekers. 

Een speciale brug voor bussen over het spoor. Een brug die het nieuwe busstation aan de zuidzijde van het spoor verbindt met de nieuwe busbaan op de Willemskade. Dagelijks rijden zo'n 1200 busritten over de brug. In opdracht van de gemeente Zwolle zijn ProRail en BAM Infra eind oktober 2017 gestart met de bouw van de busbrug. Deze bouw nam in totaal ruim een jaar in beslag

De Schuttebusbrug heeft in Duitsland de tweejaarlijkse Thüringer Staatpreis gewonnen. Dit is een prijs van de deelstaat Thüringen voor ingenieurs en architecten die een belangrijke inbreng hebben gehad bij ingewikkelde bouwprojecten. Het is bedoeld om de beroepsgroep ingenieurs en architecten te eren voor het oplossen van complexe bouwtechnieken. De jury benadrukte de ‘betoverende elegantie van het S-vormige figuur’. Het integrale ontwerp van BAM Infra en ipv Delft is een knap staaltje ingenieurswerk, onder andere omdat er naast de twee landhoofden maar vier pijlers nodig zijn om de 245 meter lange brug te ondersteunen.

De complexiteit van het ontwerp heeft natuurlijk ook invloed op de manier waarop de wapening op dit bouwproject is uitgewerkt. Dit is dus weer een mooi voorbeeld van ons vakmanschap op dit gebied.

https://youtu.be/sZsitqdthFA

650 ton BAM Infra